NUOVO is op 5 mei 1987 ontstaan uit een fusie tussen Duno Volleybal uit Doorwerth en de Volleytreffers uit Renkum/Heelsum. Duno Volleybal is ontstaan nadat in 1972 in Doorwerth een nieuwe sporthal werd gebouwd.

Duno Volleybal

Op 3 maart van dat jaar werd op initiatief van sportleraren Jaap Kraaijeveld en Jacques de Vries Duno Volleybal opgericht. Uit die tijd stamt ook het oudste, nog steeds spelende lid Gerry Geel. Gerry was de eerste secretaris, Henk Maandag penningmeester. Ab van Gelder was de beheerder van de Sporthal en tapte naast vrouw Henny de eerste biertjes. Huib Wetzel was als 15-jarige een van de eerste jeugdspelers.

Volleytreffers

Volleybalvereniging Volleytreffers is in 1961 opgericht. Zij ontleende haar naam aan de toen inmiddels ter ziele gegane korfbalclub ‘Voltreffers’ uit Renkum.

Ondanks de rivaliteit fuseerden beide verenigingen. In de praktijk bleek Duno namelijk te succesvol op jeugdgebied. Jeugd vergt echter investeringen en Duno dreigde geld en kader tekort te komen, terwijl Volleytreffers juist een overvloed aan senioren kende, maar vrijwel geen jeugd. Vanaf dat moment is ook gekozen voor de vrij unieke kleurstelling van NUOVO: grijs – rood. In 2012 is de kleurstelling uit praktische overwegingen gewijzigd naar rood – zwart.

Nuovo

Hieronder enkele memorabele feiten uit de geschiedenis van Nuovo. Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum in 2012 stelt Krijn van Zwieten een overzicht samen: De Geschiedenis van ons clubblad. En bij het 30-jarig jubileum in 2017 heeft Ad Snijders zijn ‘Memoires van een volleyballer‘ op papier gezet. Beiden documenten geven een mooie blik op de geschiedenis van Nuovo.

Memorabele momenten: 

  • 5 mei 1987: Duno en Volleytreffers fuseren tot NUOVO. Huib Wetzel heeft de naam bedacht.
  • NUOVO heeft verschillende topspelers ‘opgeleid’. De bekendste, Kay van Dijk siert nog altijd de omslag van de Switch. Verder heeft René van der Mark op hoog niveau gevolleybald in de A-League. Zijn vader, André was scheidsrechter op het hoogste niveau. In de Duno-tijd heeft Lenie Evers vanaf haar 13e gespeeld. Zij was aanvoerster van het Nederlands meisjesteam tot 18 jaar en speelde later in diverse eredivisieploegen. Tycho en Axel Snijders spelen bij VCV in de eerste divisie.
  • 1988: het eerste Oliebollentoernooi op de eerste maandag van het nieuwe jaar.
  • 2014: Nuovo organiseert voor het eerst een Jeugdkamp en een Buurtvolleybaltoernooi.
  • 2015: Nuovo legt een eigen beachvolleybalaccommodatie aan op Sportpark De Bilderberg.